Kai gurkšnojate raudoną vyną ar kada nors susimąstėte iš kur atsiranda jo spalva? O ar žinojote, kad vynas gaminamas iš įvairiausių rūšių vynuogių: raudonųjų, purpurinių ar net mėlynųjų?  Daugelis žmonių mano, kad raudonasis vynas yra „sunkus“ tačiau tiksliausia būtų sakyti, kad tai yra pilnavertis vynas. Šią subtilią harmoniją sudaro skonio lengvumas, kurį pajuntate burnoje, paragavę raudonojo vyno. Pateikiame keletą įdomybių apie raudonąjį vyną.

Garsiausios raudonojo vyno rūšys

Merlot: Klasikinės Merlot vynuogės kilusios iš Bordeaux regiono Prancūzijoje. Iš jų gaminamas švelnaus skonio, pusiau saldus vynas, su vaisių sulčių prieskoniu. Galima rinktis net iš keletos variantų: slyvų, vyšnių, mėlynių ar gervuogių skonių.  Merlot dažnai derinamas su kitais vynais, tokiais kaip Cabernet Sauvignon ir Cabernet Franc. Tačiau išskirtinis Merlot skonis, lyginant su prieš tai paminėtaisiais yra daug malonesnis.

Shiraz/Syrah: Shiraz arba syrah – du skirtingi vardai atitinkantys vienos rūšies vyną. Europos vyndariai įpratę vartoti Syrah vardą. Šiam tauriam gėrimui pagaminti naudojamos tamsiai purpurinės spalvos vynuogės ir gaunamas pusiau saldus ar visiškai saldus vynas. Shiraz rūšies vynai sudėtyje turi tanino, kuris jo skonį padaro ypatingą. Ši cheminė medžiaga gaunama iš visiškai prinokusių vynuogių, vyšnių, gervuogių, slyvų, paprikų juodųjų pipirų, gvadikėlių, sladymedžio.  Norint išgaunti tikrai intensyvaus skonio raudoną ilgai brandintą vyną, patariama naudoti natūralios kilmės taniną.

Cabernet Sauvignon: Šis plačiai žinomas vynas yra pripažįstamas kaip vienas geriausių visame Pasaulyje. Šis vynas dažnai lyginamas su tokiais garsiais pavadinimais kaip Cabernet Franc ar Merlot. Cabernet Sauvignon dažnai vadinamas raudonųjų vynų karaliumi. Šis vynas kilęs iš Bordeau regiono tačiau turi ir Kalifornietiškos vyndarystės tradicijų.  Cabernet Sauvignon gaminamas iš vynuogių, auginamų šiltesniose klimato juostose ir puikiai tinka ilgesniam brandinimui. Vyno rūšys nuo pusiau saldaus iki visiškai saldaus apibūdina tanino kiekį jame, kuris ir nulemia vyraujantį prinokusių uogų, tabako ar žaliųjų paprikų skonį.

Pinot Noir: Tai vienas geriausiųjų raudonųjų vynuogių vynas.  Pinot Noir yra sunkiai pagaminamas, dar sunkiau suderinamas su kitais ir jokio aitrumo neturintis vynas. Skonis yra subtilus ir gaivus. Tanino kiekis yra visiškai mekas, todėl visiškai nesijaučia jokio išskirtinio skonio. Vyno aromatas dvelkia įvairiausių vaisių kvapu: vyšnių, braškių, slyvų. Vyno ekspertai teigia, kad šio gėrimo skonis primena saldžių uogų, pomidorų, vyšnių, o kartais net sodrios medienos aromatą. Įgautas skonis priklauso nuo brandinimo sąlygų.

Sangiovese: Populiariausias Italijoje užaugintų vynuogių vynas. Šio gėrimo brandinimo laikas yra pakankamai ilgas. Sangiovese vynuogės suteikia vyrnui pusiau saldų skonį. Dominuojantys skoniai: vyšnių, braškių, cinamono ir vanilės. Labai  dažnai Snagiovese vynuose jaučiamas gydomųjų žolelių skonis. Šiam vynui būdingas vidutinis arba net didelis rūgštingumas.

Radonojo vyno nauda:

  • Europos mokslininkai teigia, kad saikingas raudono vyno vartojimas (22-32 g alkoholio per dieną) turi teigiamą efektą mūsų kūnui.
  • Raudonasis vynas (su ar be alkoholio) mažina žalingą rūkymo poveikį.
  • Saikingas raudonojo vyno vartojimas apsaugo nuo širdies kraujagyslių ligų.
  • Raudonasis vynas skatina kraują krešėti.
  • Raudonasis vynas apsaugo nuo kraujagyslių kalkėjimo.
  • Dvi stiklinės raudono vyno (apie 250 ml) valgio metu sureguliuoja tolygų kraujospūdį, kuris dėl suvartoto maisto yra linkęs padidėti.
  • Radonasis vynas sumžina riziką, kad inkstuose susidarys akmenys.
  • Saikingas raudonojo vyno vartojimas sumažina galimybę susirgti Alzheimerio liga.

Tagged in:

, ,